Wat is puntlassen?

Puntlas Bij het fabriceren van auto's werd (en wordt nog steeds) het laswerk grotendeels uitgevoerd door middel van het zogenaamde puntlassen. Dat geldt met name voor het samenstellen van een zelfdragende carrosserie. Bij het puntlassen worden de te verbinden stukken plaatwerk met behulp van twee dikke koperen polen met kracht tegen elkaar gedrukt. Vervolgens wordt een sterke stroom (circa 5 a  10 duizend Ampère) via deze polen door het laspunt gestuurd. Feitelijk is er hier gewoon sprake van kortsluiting. Door de weerstand in het materiaal wordt er warmte ontwikkeld. Tussen de polen smelt het materiaal aan elkaar. Er wordt bij dit proces geen extra materiaal toegevoegd.

 

De lasplaatsen zijn rond en hebben een diameter van circa 4 tot 6 millimeter. Vaak zijn de lassen makkelijk herkenbaar doordat het metaal op deze plaatsen door het smelten enigszins ingedeukt is.

Een lasnaad wordt gevormd door het puntlasproces om de 2 cm te herhalen. Een dergelijke verbinding is dus niet volledig 'afgelast'. Er zit ruimte tussen de twee delen waar vocht tussen kan komen. Bovendien zal tijdens het lassen al oxidatie plaats vinden. Bij veel oudere auto's zijn de puntlassen dan ook erg makkelijk terug te vinden.

Ons roestoratiewerk begint meestal met het verwijderen van aangetast of beschadigd plaatwerk. Daarbij kan het nodig zijn om bestaande puntlasverbindingen voorzichtig los te maken. Het beste gaat dat met behulp van speciale puntlasboren of -frezen. Het lijkt voor de hand te liggen om nieuw plaatwerk ook weer met puntlassen vast te zetten. Dat levert echter een aantal problemen op.

Puntlassen kan alleen als de lasplaats van beide zijden goed bereikbaar is en de tang er omheen kan. Het puntlasapparaat kan voor dat doel voorzien worden van speciaal gevormde of langere armen. Toch kan het gebeuren dat men met het puntlasapparaat niet goed uit de voeten kan. In dat geval zal met een andere wijze van lassen moeten kiezen. Bijvoorbeeld het proplassen met een MIG/MAG lasapparaat.

Puntlasapparatuur vereist een krachtstroomaansluiting (400 V). Er bestaan wel uitvoeringen voor 230 Volt echter die gebruiken te veel stroom voor een normaal 16 ampère huisinstallatie.
Puntlasapparaten zijn helaas vrij prijzig en om eerder genoemde reden niet geschikt voor al het laswerk. Als apparaat erbij (naast een MIG/MAG lasapparaat) is het echter zeer aan te bevelen.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op of wees van harte welkom in onze winkel. Wilt u het apparaat uitproberen? Kom gerust langs in onze showroom, hier kunt u het puntlasapparaat bekijken en uitproberen. Hopelijk vindt u wat u zoekt en graag tot ziens!