Omschrijving

Gasflessen kopen 

De gasflessen die door Rustbuster worden geleverd zijn voorzien van een Europees keurmerk. Vroeger heette dat het "Stoomwezen keur". Deze keuring is 10 jaar geldig. Na 10 jaar hoeven de flessen niet te worden afgedankt. De gasflessen wordt ook niet minder waard. Na herkeuring is deze namelijk weer 10 jaar bruikbaar. De meeste flessen kunnen zo zeer lange tijd worden gebruikt. In het Supergas (HWTS) koop/ruilsysteem hoeft u die keuring niet zelf te laten verzorgen. De keuring wordt automatisch geregeld als u een gasfles met verlopen keuringstermijn inlevert.

Prijslijst

Hoe lang doe ik met een fles?

 

De menggascilinders hebben meestal een inhoud van 5, 10 of 20 liter (200 bar fles) of 8 liter (150 bar fles). Met deze gegevens kunnen we uitrekenen hoeveel liter gas (van atmosferische druk) er in de fles zit. Bij de 8 liter fles is dat dus 1200 liter (8 x 150) en voor de 10 liter fles is dat 2000 liter. De 20 liter fles bevat dan uiteraard 4000 liter.

Het gasverbruik moet standaard worden ingesteld op b.v. 4 tot 6 liter per minuut. Onder bepaalde omstandigheden (bv als er in de open lucht wordt gewerkt) mag dat worden verhoogd tot circa 10 liter per minuut. Een hoger verbruik heeft geen zin en kost alleen onnodig veel gas. Een en ander betekent dat een 8 liter fles goed is voor circa 5 uur continue lassen (1200 : 4 = 300 minuten = 5 uur). De 10 liter fles levert dus ruim 8 uur gas en de 20 liter fles bijna 17 uur. Het is mogelijk om 8 of 10 liter flessen onder bijbetaling om te ruilen voor een grotere.

 

Menggas of Argon?

Voor het MIG/MAG lassen van gewoon staal gebruiken we in de meeste gevallen Menggas 85/15. Dat wil zeggen 85% Argon en 15% CO2. Voor het TIG lassen wordt vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van 100% Argon. Dit gas wordt ook gebruikt voor het CuSi lassen en het MIG lassen van Aluminium. Deze gasflessen zijn allemaal voorzien van dezelfde aansluiting (gewoon een rechtse schroefdraad). De reduceerventielen (gasregelaars) voor deze gassen zijn ook hetzelfde. Hoewel de flessen op zich identiek zijn wordt er (om verwarring te voorkomen) toch onderscheid gemaakt naar gebruik voor Argon of Menggas. Het soort gas staat ingeslagen in de hals van de fles. Deze hals is bij Argon van een donkerder kleur groen dan bij menggas. Het verschil is niet altijd heel erg duidelijk dus kijk op de hals of het etiket welk soort gas je hebt.

N.B. Je kunt NIET TIG lassen met menggas en MIG/MAG lassen met 100% Argon gaat ook niet!

Aansluiten / reduceerventiel

Door het Europese keurmerk mogen deze flessen door de gehele EU worden gebruikt. Helaas is het nog wel zo dat elk land zijn eigenaardigheden heeft met betrekking tot de aansluitingen. Flessen met Menggas en Argon zijn voorzien van een normale schroefdraad. In Duitsland en België is die echter net even kleiner dan gebruikelijk is in Nederland. Rustbuster levert standaard flessen en reduceerventielen volgens het in Nederland gebruikte systeem. Speciaal voor onze Belgische afnemers hebben wij ook reduceerventielen met de kleinere schroefdraad op voorraad.

Schroefdraad Duitse en Belgische flessen = circa 21,5 mm / sleutelwijdte van de moer = 28 mm

Schroefdraad Nederlandse flessen = circa 24 mm / sleutelwijdte van de moer = 30 mm (wordt ook gebruikt in Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen).

Verloopmoer

Om een Nederlandse fles te kunnen gebruiken in combinatie met een Duits of Belgisch ventiel kan eventueel gebruik worden gemaakt van een verloopmoer.

Vastzetten van het reduceerventiel

Het reduceerventiel moet zeer stevig vast worden geschroefd op de fles. Bij een volle fles staat er 200 Bar op de aansluiting. Dat is een zeer hoge druk. Als het ventiel niet goed vast zit zal er gas weglekken. Dat is op zich niet gevaarlijk maar wel zonde van het geld! Gebruik bij voorkeur een flinke steeksleutel en zet goed kracht. Wij doen dat met een sleutel van ca. 40 cm lang. Bij een gewicht van 80 Kg is dat een aanhaalmoment van meer dan 300 Nm! Let er op dat er altijd een afdichtring in moet zitten. Er is echter geen teflon-tape o.i.d. nodig. Reserve afdichtringen zijn uiteraard ook bij Rustbuster verkrijgbaar.

Gasfles omruilen

Vrijwel alle MIG/MAG lasapparaten worden door ons geleverd met een volle fles menggas. Dit gas bestaat voor 85% uit Argon en voor 15% uit CO2 en is geschikt voor alle laswerkzaamheden aan ongelegeerd en laag gelegeerd staal (waaronder 'normale' autoplaat). Deze fles is uw eigendom er is dus geen huur verschuldigd. Indien de fles leeg is kan hij bij ons of bij één van onderstaande vulstations worden gevuld of worden omgeruild voor een volle. U betaalt in dat geval alleen de kosten van de vulling. U hoeft ook geen keuringskosten te betalen.

Wat houdt het HWTS-supergas ruilsysteem precies in?

  • Als u nog niet in het bezit bent van een cilinder koopt u deze eenmalig
  • U neemt daarmee automatisch deel aan het ruilsysteem
  • Dit houdt in dat u uw cilinder vol voor leeg kunt omruilen

Voordelen:

  • U hoeft uw cilinder niet meer ter vulling aan te bieden
  • Geen wachttijden voor een gasvulling
  • Geen afkeur meer mogelijk
  • Uw cilinder kan niet meer zoekraken
  • U kunt altijd direct verder, dus nooit meer zonder gas
  • Eenmaal in het ruilsysteem, geen keur- of onderhoudskosten

NB. Voor het lassen van RVS en aluminium of voor het TIG lassen zijn andere
gassen nodig. Die kunnen wij uiteraard ook leveren.

Bekijk hier het overzicht van de ruilstations

 

Gasflessen